پایگاه خبری بافوتبال-تیم ملی ایران برای نخستین بار در تاریخ جام ملت‌های آسیا، دو طلسم را به طور همزمان شکست و موفق شد که علاوه بر گلزنی برابر ژاپن، به پیروزی مقابل این تیم نیز دست یابد.

به گزارش بافوتبال، امیر قلعه‌نویی در نیمه دوم بازی با ژاپن، خط حمله‌ای زیرک را ساخت تا با استفاده از نقاط‌ضعف خط دفاع تیم ملی ژاپن، موقعیت‌های زیادی را برای ایران به ارمغان بیاورد. آمار این دیدار، نکته‌ای را بازگو می‌کند. امید گل ژاپن به 0.6 می‌رسید و تیم ملی ایران عدد 1.79 را در این بخش ثبت کرده است. 8 شوت از ژاپن که 2 بار روانه دروازه شده است و در مقابل، یوزهای ایران 18 بار اقدام به شوتزنی کردند و 4 بار توپ به سمت دروازه زیون سوزوکی رفته است. این مسئله نشان می‌دهد، قلعه‌نویی که با خط دفاعی متزلزل این مسابقات را آغاز کرد، به خوبی موفق شده است تا خط حمله سریع شاگردان موریاسو را به کبریتی بی‌خطر و سوخته تبدیل کند.

کنترل سمت چپ زمین ژاپن
تیم ملی ژاپن، 43.1 درصد از سهم مالکیت خود را در سمت راست زمین ایران استفاده کرده‌اند. امیر قلعه‌نویی که از این مسئله باخبر بود، تصمیم می‌گیرد تا به بازیکنان فعال خود در خط دفاع بیافزاید. حضور محمد محبی و علیرضا جهانبخش به عنوان بال کناری به این معنا بود که این دو بازیکن، وظیفه‌ای مهم برای کمک به میلاد محمدی و رامین رضاییان دارند. در تصویر زیر، هنگامی که قرار است توپ از سمت چپ، توسط ژاپن به مرکز آورده شود، ایران با 4 بازیکن که امید ابراهیمی، سعید عزت‌اللهی، سامان قدوس و علبرضا جهانبخش باشند، سه ژاپنی حاضر در کناره‌ها را کنترل می‌کنند.

فضای خط هافبک ژاپن به حداقل می‌رسد
هرگاه توپ به خط دفاع ژاپنی‌ها می‌رسید، تیم ملی ایران با سه بازیکن به خط دفاع حریف فشار وارد می‌کرد. سامان قدوس به عنوان جانشین مهدی طارمی و سردار آزمون از افراد ثابت این پرس بودند و بسته به منطقه صاحب توپ، علیرضا جهانبخش و محمد محبی به عنوان یار متغیر ظاهر می‌شدند. تیم ملی ژاپن همانند حملات خود سعی داشت تا توپ را از فضای بین دو بازیکن حریف عبور دهد. امید ابراهیمی، در این صحنه هوشیار بود و لحظه به لحظه با حریف حرکت می‌کرد.

هنگامی که توپ از میان بازیکنان پرس کننده ایران عبور می‌کرد، ملی‌پوشان سریع به عقب باز می‌گشتند و امید ابراهیمی نیز با تاکه‌فوسا کوبو به نزدیکی مرکز زمین می‌آمد. فضا به طور کامل برای خط هافبک ژاپن تنگ شده بود. از طرفی علیرضا جهابنخش با سعید عزت‌اللهی به هیدماسا موریتا و واتارو اندو نزدیک می‌شدند تا مانع از حضور توپ در یک سوم دفاعی ایران شوند.

پوشش سریع مناطق خالی خط دفاع ایران
یکی از نکات مهم در خط دفاعی ایران، حرکت سریع مدافع تیم ملی با مهاجم ژاپن بود. هرگاه مهاجمان سریع ژاپنی‌ها برای دریافت توپ به عقب بازمی‌گشتند، مدافعان مرکزی به سرعت با این بازیکنان (همچون امید ابراهیمی در صحنه بالا) حرکت می‌کردند. تیم ملی ژاپن از این موضوع به عنوان یک فاکتور مهم استفاده کرد و با استفاده از پاس‌های تک‌ضرب، توپ را از مدافع ایران عبور می‌داد و منطقه خالی بازیکن جلو آمده را هدف قرار می‌دادند. برخلاف مرحله گروهی، تیم ملی ایران با استفاده از زوج ابراهیمی و عزت‌اللهی موفق شد تا فضای ذکرشده را پر کند. پس از جلو آمدن خلیل‌زاده، توپ به سمت راست می‌رود اما بازگشت سریع او و ابراهیمی، معادلات ژاپن را به هم می‌ریزد.

در موقعیتی دیگر نیز، عزت‌اللهی به همراه محبی و محمدی در سمت چپ محوطه جریمه ایران قرار دارند و دو فضا میان این سه بازیکن به وجود می‌آید اما دخالت به موقع محبی و بازی‌خوانی دقیق او، موجب پوشش این فضا می‌شود.

پر شدن جای خالی بازیکنان در هنگام تغییر منطقه بازی
در تصویر زیر مشخص است که سعید عزت اللهی به سمت چپ آمده است تا به کمک میلاد محمدی در دفاع بپردازد. پاس غافلگیرکننده از سمت راست سامورایی‌ها، ریتسو دوان را به مرکز می‌برد. اینجا دیگر زمانی برای حرکت مجدد عزت‌اللهی وجود ندارد و این محمدی است که برای لحظاتی جای خود را با او عوض می‌کند و توپ را پیش از ایجاد خطر، پس می‌گیرد.

در ضدحمله‌ای دیگر از سوی ژاپن، دو مدافع ایران مجددا به جلو آمدند. بدین ترتیب جای خالی آن‌ها در خط دفاع حس می‌شود و اینجا است که رامین رضاییان از راست به چپ حرکت می‌کند و با کمک مجدد سعید عزت‌اللهی، دروازه بیرانوند تهدید نمی‌شود.

چگونه دروازه ایران باز شد؟
تیم ملی ایران در یک صحنه از حریف غافل شد و همان اتفاق برای باز شدن دروازه علیرضا بیرانوند کافی بود. آیاسه یوئدا به عقب می‌آید و خلیل‌زاده با او حرکت می‌کند. موریتا بدون دخالت عزت‌اللهی به منطقه خالی می‌رود و آغاز ریزش دومینو شکل می‌گیرد. یوئدا وقتی توپ را به موریتا می‌سپارد که او در فضای میان هافبک و دفاع قرار دارد و دیگر زمانی برای پوشش جای خالی خلیل‌زاده نیست. ابراهیمی و در کنار شماره 4 ایران قرار می‌گیرد تا سد راه او شوند ولی حرکت موریتا از میان این دو بازیکن، موجب حضور او در محدوده‌ای می‌شود که هرگز پر نشد و منجر به تک‌گل سامورایی‌ها شد.

تیم ملی ایران حالا با پیروزی تاریخی برابر ژاپن، پا به جمع 4 تیم برتر این مسابقات می‌گذارد. جایی که از میان قطر، ایران، کره جنوبی و اردن، دو تیم به فینال این رقابت‌ها صعود خواهند کرد. تیم ملی با این پیروزی سخت، دست بالاتر را دارد و علاوه بر روحیه بالا، قدرت خود را به رقبا نشان داده است. پوشش صحیح خط دفاعی و خلق موقعیت درست و باحوصله در مراحل انتهایی، می‌تواند برگ برنده تیم قهرمان باشد.